Elke week 1 verhaal

Verhalen, waar gebeurd of die hadden kunnen gebeuren. Of niet.

vinyl

Beirut – Gallipoli

Beirut op de radio

Vanochtend zette ik de radio aan, Pinguin Radio zoals altijd. Ingetogen trompetklanken klonken door de kamer, ik herkende ze meteen: Gallipoli van Beirut. Prachtig nummer. Toevallig de titelsong van het laatste album zijn dat ik heb gekocht. Vorig weekend maakte zich een onstuitbare drang van mij meester, een drang om een plaat te kopen. Ik heb daar heel vaak last van, maar niet altijd is het onstuitbaar. Dit keer wel, het aanschaffen van nieuwe vinyl was onvermijdelijk. Daags ervoor had ik lovende kritieken gelezen over Gallipoli en omdat ik eerdere albums van Beirut ook heel mooi vond kocht ik het in een ommezien.

Turqoise vinyl

De plaat is mooi: 180 grams turquoise vinyl. Prachtig als hij op de platenspeler ligt. De titel vind ik fantastisch. ‘Gallipoli’: je kunt bij het hardop uitspreken de klemtoon van plek laten wisselen en alleen maar gissen hoe je het echt zou moeten uitspreken. ‘Gallipoli’ klinkt bekend, er was iets belangrijks ooit, iets in de wereldgeschiedenis maar hoe zat het ook weer precies? Was het de Eerste Wereldoorlog? Volgens mij hebben de Dubliners er nog over gezongen in The band played Waltzing Mathilda.

Rustmoment

De muziek van Beirut op deze plaat is ook mooi, lieflijk bijna. Het zijn geen nummers die in je geheugen blijven hangen maar heel aangenaam om naar te luisteren. Als ik even rust wil, is dit een album dat ik zal opzetten.

Reageren is niet mogelijk

Thema door Anders Norén