Elke week 1 verhaal

Verhalen, waar gebeurd of die hadden kunnen gebeuren. Of niet.

vinyl

The Beach Boys – Love you

Een van de beste bands ooit

Een van de beste bands ooit vind ik de Beach Boys. Hoewel hun platen nogal van wisselende kwaliteit zijn (ze werden steeds beter en na verloop van tijd steeds minder), hebben zij enkele tijdloze pareltjes aan de wereld meegegeven. Daarom kan ik nooit een Beach Boys album laten staan als ik het tegenkom in een tweedehandszaakje of op een markt. Ik hoop er altijd op dat het een of meer mooie nummers bevat die ik nog niet ken.

Marktkraam

Als ik in Maastricht ben loop ik altijd even binnen bij Jouw Marktkraam in het Jodenstraatje. Daar hebben ze tweedehands vinyl en dat kan ik niet zo maar laten staan. Jaren geleden werd ik (door mijn ouders) trouwens geacht dat straatje te mijden omdat het er veel te louche was, maar nu is het een mooi opgeknapt steegje dat er op wacht om hip te worden. 

Al grasduinend in de platenbakken stuitte ik op een Beach Boys LP met een ontzettend lelijke hoes: Love you (1977). Ik kende de plaat niet, dus kocht ik hem om de hiervoor genoemde reden. Thuisgekomen legde ik hem op de platenspeler maar ging vervolgens allemaal andere dingen doen waardoor ik niet de gelegenheid nam om goed te luisteren. Daarna vergat ik deze aanwinst min of meer. Tot ik er pas geleden weer aan dacht. 

Een juweeltje

De hoes bleek onverminderd lelijk maar de muziek was, hoewel opgenomen tijdens de neergaande lijn van de Beach Boys, van een bijzondere schoonheid. Brian Wilson, het genie van The Beach Boys, heeft zwaar zijn stempel gedrukt op de plaat die oorspronkelijk bedoeld was als soloalbum. Gelukkig, als je het mij vraagt. Het is herkenbare Beach Boys-muziek, maar wat opvalt is de overvloedige aanwezigheid van synthesizers. Niet erg gebruikelijk voor de band, maar het heeft wel wat. Kortom, een goede aankoop!

Reageren is niet mogelijk

Thema door Anders Norén