Elke week 1 verhaal

Verhalen, waar gebeurd of die hadden kunnen gebeuren. Of niet.

concerten, vinyl

Carmen

Opera- of flamencovoorsteling?

Gisteravond bezocht ik de opera Carmen van Georges Bizet in het Theater aan het Vrijthof in Maastricht. Het is één van mijn favoriete opera’s, hij verveelt nooit. De uitvoering gisteren – door Tania Kross en Thijs Borsten – was de meest bijzondere die ik zag. Geen klassieke uitvoering met een groot orkest en een koor, maar een crossover van opera en flamenco. Gewoonweg fantastisch.

Carmen in de platenkast

Vanochtend was ik er nog helemaal vol van. Vóór mijn ontbijtje dook ik daarom even de platenkast in, er van overtuigd dat er nog ergens een oude LP stond van deze prachtopera. En inderdaad, ik vond een krakende plaat met een opname van Von Karajan met de Wiener Philharmoniker en Wiener Staatsoper. Niet de hele opera, maar de highlights. Het was genoeg om nog even na te genieten.

Nog een verassing in de kast

Maar ik vond niet alleen de Carmen van Von Karajan in de platenkast. Ik trof ook nog een 12″ singel aan van Malcolm McLaren. Deze onvolprezen pionier van de punk bracht in 1984 zijn eigen versie van Carmen (L’Oisseau Rebelle) uit: een crossover van R&B, hiphop en opera. Best leuk om weer eens te horen. Ik was vergeten dat ik de plaat had, maar als ik het me goed herinner heb ik hem destijds gekocht bij ‘King’ in de Muntstraat in Maastricht (bestaat al heel lang niet meer).

Geef een reactie

Thema door Anders Norén